Klasyczne angielskie danie –
Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie
byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem
Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga
sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba
przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do
pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .
Czas : 40 minut
Składniki :
filety z dorsza ( ja zrobiłam 6
dość dużych )
sól
pieprz mielony
1 jajko
12 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
½ łyżeczki octu
¼ szklanki wody mineralnej
gazowanej
szczypta curry
olej do głębokiego smażenia
angielski ocet do ryby lub sos
Worcester
frytki
Dorsza posolić i posypać
pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą
curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę, ocet , i
produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać
olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w
trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru
tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
Osobno podawać ocet do ryb lub
sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów
podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki
które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz