piątek, 29 lipca 2011

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex


Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .





Czas : 40 minut

Składniki :

filety z dorsza ( ja zrobiłam 6 dość dużych )
sól
pieprz mielony
1 jajko
12 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
½ łyżeczki octu
¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta curry
 olej do głębokiego smażenia
angielski ocet do ryby lub sos Worcester
frytki


Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę, ocet ,  i  produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć  w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .

Brak komentarzy: