Delikatny
kisiel ze świeżych jabłek , aromatyzowany
ziołami .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 duże jabłka kwaskowate
2 łyżki cukru
2
gałązki mięty
1
gałązka melisy
2
szklanki wody
3
łyżki mąki ziemniaczanej
kilka
kropli barwnika spożywczego zielonego
Obrać
jabłka ( usunąć gniazdo nasienne ) .Pokroić lub utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
Posypać cukrem w garnku i zalać wodą
.Dołożyć gałązki miętę i melisę ( ( całe
gałązki). Gotować w osłodzonej wodzie 10
minut. Wyjąć zioła . Mąkę ziemniaczaną
rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody. Zabarwić wywar kilkoma kropelkami
zielonego barwnika spożywczego tak by kisiel nabrał koloru zielonego jabłka
.Wlać rozrobioną mąkę do garnka i mieszając ogrzewać aż będzie gęsty .
Podawać
udekorowane listkami świeżej mięty i melisy .
1 komentarz:
Łaaaaaaaaa! Kisiel z jabłkami i miętą :> A ja bym jeszcze cynamonku dodała, bo bardzo lubię :D Fajny przepis. W sytuacji kryzysowej wykorzystam!
Prześlij komentarz