Zwyczajny
kapuśniaczek na żeberkach .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
35
dag żeberek ( chude paski )
1/2
kg kiszonej kapusty
3
duże ziemniaki
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
2
duże cebule
1
łyżka cukru
3
łyżki oleju
2
łyżeczki kminku - ziarenka
2
małe listki laurowe
3
ziela angielskie
przyprawa
do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki
wieprzowej - ale można dać co kto używa )
pieprz
grubo mielony
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego
8
szklanek wody
natka
pietruszki
2
łyżki mąki
Kapustę
sprawdzić czy nie jest za kwaśna - jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję
taką akurat i nie muszę ) . Marchew , pietruszkę i seler obrać i utrzeć na
tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .
W
dużym garnku ułożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , kapustę , warzywa , liście
laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup
) i 7 szklanek wody .
Cebule
pokroić drobno i karmelizować na oleju
posypaną cukrem aż się zrumieni. Przełożyć do garnka .Na patelnię wlać kilka
łyżek wody - zagotować i przelać do zupy.
Osobno
zalać szklanką lekko osolonej wody ziemniaki i ugotować do miękkości. Przelać
do zupy razem z wodą w której się gotowały .
Gotować
zupę 1,5 godziny początkowo na dużym gazie , a po 30 minutach zmniejszyć gaz i
niech zupa sobie ,, mruga ,, 45 minut ( w trakcie gotowania dodaje sie
ugotowane ziemniaki ). Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić
do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi i pogotować jeszcze 15 minut .
Wyjąć
żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na
miazgę i włożyć do zupy .
Na
suchej patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki . Rozprowadzić ją zimną wodą w
niewielkiej ilości i wlać do zupy- zagotować .
Podawać
posypany natką pietruszki.
I
jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania -
zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień
wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .
Jeśli
ktoś nie lubi zaprawianych zasmażka zup może z niej zrezygnować . Ja bardzo
rzadko robię zasmażkę ale akurat do tego kapuśniaku jest moim zdaniem wskazana
.
Można
też mięso z zupy użyć na drugie danie np. panierować i podsmażyć ( po wyjęciu
kości ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz