Mniej niż gulasz ( tzn. mniej
mięsa ) - więcej niż sam sos .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
30 dag wieprzowiny od szynki (
chudej )
2 duże cebule
olej do smażenia ( ilość zależy
od tego na jakiej patelni smażymy )
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
3 liście laurowe
3 ziaren ziela angielskiego
3 śliwki suszone bez pestek
3 grzyby suszone
1 kromka razowca
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 szklanki wody
maggi w płynie
Mięso pokroić w małą kostkę .Posypać
pieprzem, papryką wymieszać .Cebulę usiekać drobno . Obsmażyć na rumiano na
oleju mięso razem z cebulą(w garnku lub
na patelni Dry Cooker tylko posmarować
dno olejem ,w garnkach z grubym dnem i teflonie - na łyżce oleju , a na
zwykłych patelniach tyle ile dajemy zwykle ). W trakcie smażenia mieszać. .Dodać ziele angielskie, liście laurowe ,
śliwki i grzyby .Jeśli nie smażyliśmy na patelni Dry Cooker przekładamy mięso z
cebulą do rondla . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a
sos odparuje do połowy objętości ( na patelni Dry Cooker wodę dodajemy po 1
szklance , jak odparuje dolewamy następną ).Gdy mięso jest już miękkie usuwamy
liście laurowe i ziele . Grzyby i śliwki cienko kroimy i wkładamy ponownie do
sosu . Kruszymy drobno chleb i wsypujemy do sosu. Wlewamy śmietankę i dusimy aż
chleb się rozklei i zagęści sos .Jeśli trzeba zaciągnąć mąką zmieszaną z zimną
wodą ( odrobiną ) - ale moim zdaniem nie będzie to potrzebne . Doprawiamy do
smaku .
Podałam z babką ziemniaczaną .Taki sos jest doskonały do wszelkich
makaronów , klusek , kasz .
1 komentarz:
Uwielbiam gulasze, robię ich kilkanaście. Ten bardzo ciekawy.
Bahus
Prześlij komentarz