Zamiast
polewać gotowaną w ćwiartkach kapustę włoską bułeczką z masłem można ją
panierować i podsmażyć .
Składniki :
2 małe ćwiartki kapusty włoskiej
1
jajko
bułka
tarta
2
łyżki masła
olej
z pestek winogron do smażenia
1/2
łyżeczki soli
1/2
łyżeczki cukru
Kapustę
obrać z luźnych , uszkodzonych liści i wyciąć zdrewniałe części głąba (
ostrożnie by ćwiartki się nie rozpadły. Ułożyć w garnku . Zalać wodą , lekko
posolić i ocukrzyć wodę . Gotować 20
minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na sicie . Roztrzepać jajko i
panierować przestudzoną kapustę w jajku , bułce tartej , jajku i znów w bułce .
Na
patelni rozgrzać olej z masłem i kłaść na gorącym ćwiartki kapusty . Obsmażać
na rumiano ze wszystkich stron ( 2 płaszczyzny boków i grzbiet ) .
Podawać
jako samodzielne danie z ziemniakami gotowanymi lub jako dodatek do delikatnych
drugich dań .
1 komentarz:
uwielbiam taką kapuste , ale nie mam cierpliwości żeby panierować i smażyć!
Prześlij komentarz