środa, 27 lipca 2011

Kapusta włoska panierowana


Zamiast polewać gotowaną w ćwiartkach kapustę włoską bułeczką z masłem można ją panierować i podsmażyć .




Czas : 45 minut

Składniki :

2 małe ćwiartki kapusty włoskiej
1 jajko
bułka tarta
2 łyżki masła
olej z pestek winogron do smażenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Kapustę obrać z luźnych , uszkodzonych liści i wyciąć zdrewniałe części głąba ( ostrożnie by ćwiartki się nie rozpadły. Ułożyć w garnku . Zalać wodą , lekko posolić i ocukrzyć wodę . Gotować  20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na sicie . Roztrzepać jajko i panierować przestudzoną kapustę w jajku , bułce tartej , jajku i znów w bułce .
Na patelni rozgrzać olej z masłem i kłaść na gorącym ćwiartki kapusty . Obsmażać na rumiano ze wszystkich stron ( 2 płaszczyzny boków i grzbiet ) .
Podawać jako samodzielne danie z ziemniakami gotowanymi lub jako dodatek do delikatnych drugich dań .




1 komentarz:

Izabela pisze...

uwielbiam taką kapuste , ale nie mam cierpliwości żeby panierować i smażyć!