Pora akurat odpowiednia na
wszelkiego rodzaju chłodniki . Przepisów na nie jest cała masa . Poczynając od
najbardziej wyszukanych ( z faszerowanymi skorupkami raków ), do najprostszych.
Ten jest bardzo prosty .
Czas : 5 minut + 1 godzina w lodówce
Składniki :1/2 litra dobrego, gęstego jogurtu
1 długi ogórek
5 dużych rzodkiewek
1/3 pęczka szczypiorku
¼ pęczka koperku
10 listków świeżej mięty
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
szczypta cukru
Ogórek i rzodkiewki umyć i
utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) – ja nie obieram , ścinam tylko oba
końce ogórka. Zioła drobno usiekać . Wszystko wymieszać z jogurtem. Doprawić do
smaku solą , pieprzem i cukrem . Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać z
ziemniakami młodymi okraszonymi podsmażoną wędzonką . Można dodatkowo podać
sadzone jajko .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz