Często ugotuje mi się za dużo ziemniaków - nie panikuję - przecież zawsze można zrobić kopytka , kluski śląskie , lub takie kotlety .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 średnie ziemniaki
1 jajko
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka majeranku
szczypta utartej gałki muszkatołowej
bułka tarta
mąka
olej z pestek winogron do smażenia
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie .
Odcedzić . Utłuc na puree .
Wymieszać z jajkiem .
Wsypać trochę mąki tak by masa była taka jak na kopytka .
Doprawić masę szczyptą soli , pieprzem , majerankiem i utartą gałką muszkatołową . Podzielić masę na porcje i uformować kotlety, a potem obtoczyć je w bułce tartej .
Usmażyć na rumiano na gorącym oleju .
Podawać najlepiej z sosem pieczarkowym lub grzybowym - albo klasycznym beszamelem . Zresztą każdy sos będzie do takich kotletów pasował.
Mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonych mięs w sosach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz