sobota, 23 lipca 2011

Ziemniaczane kotlety z puree


Często ugotuje mi się za dużo ziemniaków - nie panikuję - przecież zawsze można zrobić kopytka , kluski śląskie , lub takie kotlety .

Czas : 30 minut

Składniki :
4 średnie ziemniaki
1 jajko
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka majeranku
szczypta utartej gałki muszkatołowej
bułka tarta
mąka
olej z pestek winogron  do smażenia


Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie .

Odcedzić . Utłuc na puree .

Wymieszać z  jajkiem .

Wsypać   trochę mąki tak by masa była taka jak na kopytka .

Doprawić masę szczyptą soli  , pieprzem , majerankiem i utartą gałką muszkatołową . Podzielić masę na porcje i uformować kotlety, a potem obtoczyć je w bułce tartej .

Usmażyć na rumiano na gorącym oleju .

Podawać najlepiej z sosem pieczarkowym lub grzybowym - albo klasycznym beszamelem . Zresztą każdy sos będzie do takich kotletów pasował.
Mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonych mięs w sosach .

Brak komentarzy: