sobota, 23 lipca 2011

Nerki wieprzowe z pieczarkami



Nerki są  bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .Polecam robienie z dodatkiem pieczarek są pyszne.
         

                  
Czas :1,5 -2 godzin + 5 godzin moczenie

Składniki :
0.5 kg nerek
4 cebule
5 dag smalcu
1 łyżka masła
30 dag pieczarek
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 kostka bulionu Knorra ( najlepiej cielęcy ale można dać drobiowy lub Bulionetkę drobiową )
pieprz mielony
papryka mielona
majeranek
2 łyżki mąki
3,5  szklanki wody

Nerki zalać kilkakrotnie wodą  



Nerki przekroić na pół .


Zalać wodą .Po godzinie wodę wymienić na świeżą.Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Po nastepnej godzinie znów. Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu.


Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę .
 Pokroić nerki w paseczki.


Zalać wodą ponownie . 


Zmienić wodę jeszcze raz- odcedzić  .


Po ostatnim moczeniu  włożyć nerki do garnka , zalać 1  litrem wody ,
  i zagotować 


-  odcedzić i wypłukać  . 

 Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę 

, ziele angielskie, liście laurowy, bulion Knorra .

Pieczarki przekroić na połówkim lub ćwiartki


i usmażyc na rumiano na smalcu z masłem .



Przełożyć do garnka z nerkami  posypać 1/2 łyzeczki pieprzu, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką papryki .

Zalać wodą i dusić do miękkości . Doprawić do smaku.



Jesli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).

Podaję w bulionówkach z bułką lub z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko lub np z kopytkami posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy: