Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .Polecam robienie z dodatkiem pieczarek są pyszne.
Czas :1,5 -2 godzin + 5 godzin moczenie
Składniki :
0.5 kg nerek
4 cebule
5 dag smalcu
1 łyżka masła
30 dag pieczarek
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 kostka bulionu Knorra ( najlepiej cielęcy ale można dać drobiowy lub Bulionetkę drobiową )
pieprz mielony
papryka mielona
majeranek
2 łyżki mąki
3,5 szklanki wody
Nerki zalać kilkakrotnie wodą
Nerki przekroić na pół .
Zalać wodą .Po godzinie wodę wymienić na świeżą.Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Po nastepnej godzinie znów. Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu.
Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę .
Pokroić nerki w paseczki.
Zalać wodą ponownie .
Zmienić wodę jeszcze raz- odcedzić .
Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody ,
- odcedzić i wypłukać .
Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę
, ziele angielskie, liście laurowy, bulion Knorra .
Pieczarki przekroić na połówkim lub ćwiartki
i usmażyc na rumiano na smalcu z masłem .
Przełożyć do garnka z nerkami posypać 1/2 łyzeczki pieprzu, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką papryki .
Zalać wodą i dusić do miękkości . Doprawić do smaku.
Jesli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję w bulionówkach z bułką lub z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko lub np z kopytkami posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz