Robiłam po raz pierwszy na
patelni z powłoką ceramiczną i tzw. ,,kominkiem ,, .( Delimano Dry Cooker )
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
4 jabłka ( kruche - słodkie )
cukier karmelowo- cynamonowy
cukier
śmietana kwaśna
Zrobić
Zrobić ciasto naleśnikowe z
mąki , proszku do pieczenia , jajek , mleka, wody i szczypty soli . Dobrze
wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało .
Jabłka obrać , usunąć gniazda
nasienne i pokroić w grubą kostkę .
Patelnię posmarować olejem za
pomocą pędzla kuchennego. Postawić na gazie . Kiedy czujnik temperatury zrobi
się czerwony oznacza , że patelnia jest gotowa do smażenia .
Wlać 1/2 ciasta naleśnikowego i
poruszając patelnią sprawić by równomiernie rozprowadziło się po powierzchni
dna ( kominek ma zostać czysty ).Przykryć pokrywką .Smażyć na średnim gazie aż
ciasto zmatowieje . Wylać resztę ciasta i wysypać na nie równomiernie jabłka
.Znów przykryć i smażyć aż ciasto zacznie matowieć . Zmniejszyć gaz na
minimalny i ogrzewać jeszcze kilka minut tak by całe ciasto było usmażone
.Wyłączyć gaz . Założyć rękawice kuchenne . Trzymając patelnię za rączkę i dociskając
pokrywkę do patelni trzymając za uchwyt przekręcić ją - tak by wieniec opadł
wierzchem na pokrywkę . Zdjąć patelnię a na wieniec położyć duży talerz i znów
przekręcić . Zdjąć pokrywkę . Wieniec jest już ułożony w prawidłowej pozycji.
Oprószyć cukrem
karmelowo-cynamonowym. Udekorować .
Podawać pokrojony jak tort .
Można jeść sam albo z bitą
śmietaną , kwaśną śmietaną , lemon curd ,syropem klonowym , brązowym cukrem - jak kto lubi. Mnie
smakował na ciepło z kwaśną śmietaną i cukrem ( gryzłam jak pizzę ), a na zimno
polany syropem klonowym .
2 komentarze:
Bardzo fajny pomysł - trzeba urozmaicać chociaż kształt naleśników ;)
Wygląda pysznie :)
Prześlij komentarz