wtorek, 26 lipca 2011

Wieprzowina duszona z marchewką

Pyszne miękkie mięso duszone z marchewką 





0,60 dag mięsa od szynki
2 cebule
4 marchewki
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli
1 kostka bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki ( płaskie mąki )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
maggi lub inna przyprawa do zup i sosów

Mięso natrzeć przyprawami i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na patelni lub w garnku o grubym dnie . W garnku ułożyć mięso .Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę .Zalać wodą tak by zakryła mięso ( ok.1 litra ), dodać kostkę bulionową .Dusić 1 godzinę  przy lekko uchylonej pokrywce1,. Woda powinna odparować o połowę .Dołożyć marchew i gotować jeszcze 30 minut .Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową . Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu .Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku. Mięso pokroić w plasterki . Podawać obłożone marchewką .Sos podawać osobno do polania ziemniaków ( klusek lub kaszy ).



1 komentarz:

wiosenka27 pisze...

Podoba mi się ta marchewka w tym daniu:)