Pyszne miękkie mięso duszone z marchewką
0,60
dag mięsa od szynki
2
cebule
4
marchewki
3
łyżki oleju z pestek winogron
1/2
łyżeczki soli
1
kostka bulionu warzywnego
1/2
łyżeczki pieprzu mielonego
1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2
łyżki ( płaskie mąki )
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
maggi
lub inna przyprawa do zup i sosów
Mięso natrzeć przyprawami i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na patelni lub w garnku o grubym dnie . W garnku ułożyć mięso .Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę .Zalać wodą tak by zakryła mięso ( ok.1 litra ), dodać kostkę bulionową .Dusić 1 godzinę przy lekko uchylonej pokrywce1,. Woda powinna odparować o połowę .Dołożyć marchew i gotować jeszcze 30 minut .Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową . Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu .Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku. Mięso pokroić w plasterki . Podawać obłożone marchewką .Sos podawać osobno do polania ziemniaków ( klusek lub kaszy ).
1 komentarz:
Podoba mi się ta marchewka w tym daniu:)
Prześlij komentarz