Przepis inspirowany podróżą
kulinarną R. Makłowicza do Ekwadoru .Bardzo spodobał mi się pomysł zestawienia
w zupie ziemniaków i awokado.
Czas : 1
godzina 20 minut
Składniki :ziemniaki- miseczka pojemności ½ l pokrojonych w drobną
kostkę
1 cebula
1 awokado
2 mini kostki Knorra –
Bazylia
2 łyżki usiekanych liści
bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonego białego
pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka śmietanki 18 %
słodkiej
2 kostki bulionu cielęcego
Knorra
4 łyżki łuskanych pestek dyni
Usiekać drobno cebulę i
zeszklić ją w garnuszku na maśle . Dodać olej i wsypać ziemniaki . Smażyć 10
minut często mieszając . Awokado obrać , usunąć pestkę , pokroić w kostkę i
dodać do ziemniaków . Zalać wodą . Wsypać 1 łyżkę usiekanych liści bazylii ,
mini kostki Bazylia , pieprz ,bulion cielęcy . Gotować 1 godzinę . Zmiksować
blenderem tak by połowa ziemniaków i awokado była przetarta . Dodać kurkumę , śmietankę
, resztę usiekanej bazylii. Zagotować . Doprawić .Podawać posypaną pestkami
dyni .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz