wtorek, 26 lipca 2011

Zupa krem ziemniaczany z awokado


Przepis inspirowany podróżą kulinarną R. Makłowicza do Ekwadoru .Bardzo spodobał mi się pomysł zestawienia w zupie ziemniaków i awokado.


                                  Czas : 1 godzina 20 minut

Składniki :ziemniaki- miseczka pojemności ½ l pokrojonych w drobną kostkę
                  1 cebula
                  1 awokado
                  2 mini kostki Knorra – Bazylia
                  2 łyżki usiekanych liści bazylii
                  2 łyżki masła
                  2 łyżki oleju słonecznikowego
                  1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
                  1 litr wody
                  1 łyżeczka kurkumy
                  1 szklanka śmietanki 18 % słodkiej
                  2 kostki bulionu cielęcego Knorra
                  4 łyżki łuskanych pestek dyni

Usiekać drobno cebulę i zeszklić ją w garnuszku na maśle . Dodać olej i wsypać ziemniaki . Smażyć 10 minut często mieszając . Awokado obrać , usunąć pestkę , pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków . Zalać wodą . Wsypać 1 łyżkę usiekanych liści bazylii , mini kostki Bazylia , pieprz ,bulion cielęcy . Gotować 1 godzinę . Zmiksować blenderem tak by połowa ziemniaków i awokado była przetarta . Dodać kurkumę , śmietankę , resztę usiekanej bazylii. Zagotować . Doprawić .Podawać posypaną pestkami dyni .  

Brak komentarzy: