Uwielbiam
pilaw .Smakuje mi też pęczak .Co będzie jak zrobię pilaw z pęczaku i to w
sekwencji smaków polskich ?
Czas
:
Składniki
:
ćwiartka
pieczonego kurczaka ( obrany se skórek i kości )
3/4 szklanki kaszy pęczak
2
kostki bulionu drobiowego
2
cebule
20 (
ok ) malutkich pieczarek w całości
1/3
szklanki pokrojonego koperku
2
łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
2
łyżki masła
pieprz
mielony
przyprawa
Gyros
Pęczak
wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami
bulionowymi. Odcedzić .
Na
patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i
osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć
dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać
kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym
kurczakiem , koprem .
Dusić
mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam
,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu
pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .
2 komentarze:
musi smakować obłędnie! ech, z prawdziwkami by smakował wybornie! już się nie mogę doczekać kiedy się wybiorę na grzybobranie, bo wtedy z pewnością wypróbuję ten przepis!
Oj chodzi za mną ten pęczak! Twoja propozycja przemawia do mnie i to bardzo ;)
Prześlij komentarz