czwartek, 4 sierpnia 2011

Cytrynowa z tajskim smaczkiem


Na bazie rosołu drobiowego można zrobić wiele zup.




Czas :
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
1 marchew duża ( lub 2 mniejsze )
kawałek białej części pora
kawałek selera ( wielkości 1/2 pietruszki )
1/2 pietruszki
kilka listków lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
kilka listków selera
szczypta kurkumy
1 żółtko
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1/2 szklanki mleczka kokosowego
3 szklanki wody
2 garści cienkiego makaronu ryżowego
3 łyżki pokrojonych listków melisy ( lub natki pietruszki )
sól do smaku
cukier do smaku
Umyć mięso . Ułożyć w garnku . Dodać związane nicią kuchenną listki pietruszki, lubczyku , selera , por . Obrać i umyć marchewki , seler , pietruszki  - dołożyć do mięsa .Zalać wodą , dodać szczyptę soli i gotować na małym gazie aż mięso będzie miękkie .Trawę cytrynową zaparzyć kilkoma łyżkami wrzątku . Przykryć i zostawić . Przecedzić  wywar - mięso i pół marchewki odłożyć ( resztę marchewki , seler i pietruszkę użyć np. do sałatki ). Mięso obrać ze skórek , chrząstek i kości . Zmiksować mięso , wywar , mleko kokosowe , przecedzony wywar z trawy cytrynowej , szczyptę kurkumy. Wlać z powrotem do garnuszka . Żółtko rozrobić w kilku łyżkach wywaru   i zaciągnąć nim zupę .Dodać otartą skórkę cytrynową i sok z cytryny do smaku.
Makaron lekko połamać i zalać wrzątkiem .Przykryć i zostawić na 5 minut . Odcedzić . Kawałek wyjętej z wywaru marchewki pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać makaron z marchewką i usiekaną melisą ( lub natką pietruszki ) .
Podawać układając na środku talerza kopczyk z makaronu i oblewać wokół zupą . Dekorować listkami melisy i  plasterkiem cytryny i odrobiną otartej skórki cytrynowej ( paseczki ).


Brak komentarzy: