Na
bazie rosołu drobiowego można zrobić wiele zup.
Składniki:
1
ćwiartka z kurczaka
1
marchew duża ( lub 2 mniejsze )
kawałek
białej części pora
kawałek
selera ( wielkości 1/2 pietruszki )
1/2
pietruszki
kilka
listków lubczyku
kilka
gałązek natki pietruszki
kilka
listków selera
szczypta
kurkumy
1
żółtko
otarta
skórka z cytryny
1
łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1/2
szklanki mleczka kokosowego
3
szklanki wody
2
garści cienkiego makaronu ryżowego
3
łyżki pokrojonych listków melisy ( lub natki pietruszki )
sól
do smaku
cukier
do smaku
Umyć
mięso . Ułożyć w garnku . Dodać związane nicią kuchenną listki pietruszki,
lubczyku , selera , por . Obrać i umyć marchewki , seler , pietruszki - dołożyć do mięsa .Zalać wodą , dodać
szczyptę soli i gotować na małym gazie aż mięso będzie miękkie .Trawę cytrynową
zaparzyć kilkoma łyżkami wrzątku . Przykryć i zostawić . Przecedzić wywar - mięso i pół marchewki odłożyć (
resztę marchewki , seler i pietruszkę użyć np. do sałatki ). Mięso obrać ze
skórek , chrząstek i kości . Zmiksować mięso , wywar , mleko kokosowe ,
przecedzony wywar z trawy cytrynowej , szczyptę kurkumy. Wlać z powrotem do
garnuszka . Żółtko rozrobić w kilku łyżkach wywaru i zaciągnąć nim zupę .Dodać otartą skórkę
cytrynową i sok z cytryny do smaku.
Makaron
lekko połamać i zalać wrzątkiem .Przykryć i zostawić na 5 minut . Odcedzić .
Kawałek wyjętej z wywaru marchewki pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać
makaron z marchewką i usiekaną melisą ( lub natką pietruszki ) .
Podawać
układając na środku talerza kopczyk z makaronu i oblewać wokół zupą . Dekorować
listkami melisy i plasterkiem cytryny i
odrobiną otartej skórki cytrynowej ( paseczki ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz