Filety
z dorsza w pikantnym cieście z cebulą smażone na głębokim oleju.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
4
kawałki filetów z dorsza
2
jajka
1/2
szklanki mąki
2
cebule
1/2
łyżeczki pieprzu mielonego ( płaskiej )
1
łyżeczka mielonej papryki
2
łyżki sosu pikantnego chili
szczypta
soli
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
Zrobić
gęste ciasto ( jak naleśnikowe )z jajek , mąki , pieprzu , soli, papryki, 2
łyżek oleju , proszku do pieczenia , sosu chili .Dodać do niego bardzo drobno
pokrojone cebule . Wymieszać.
Na
patelni rozgrzać olej jak do głębokiego smażenia . Rybę maczać w cieście i
kłaść na wrzący olej ( dokładać łyżką na wierzch trochę ciasta jak by ściekało
) i smażyć na rumiano z obu stron przekręcając z jednej strony na drugą kilka
razy tak by ryba w środku się dosmażyła .
Zrobiłam
ciasto na samych jajkach bo jak na 2 osoby to trzeba go bardzo mało - jak się
robi więcej to oczywiście można zastąpić następne jajka wodą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz