Bardzo zdrowa . Żurawina zawiera dużo witaminy C .
Doskonały dodatek do pieczonych mięs i drobiu .
Czas : 2 godziny
Składniki :1 kg żurawiny
½ kg cukru
Żurawiny umyć . Wsypać do rondla . Lekko
rozgnieść . Wsypać cukier . Smażyć na małym gazie mieszając , aż sok odparuje ,
a masa zrobi się szklista i gęsta . Gorącą konfiturę kłaść do czystych ,
wyparzonych słoiczków . Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia
.Nie trzeba wekować bo żurawiny zawierają dużo pektyny .
Smak żurawiny doskonale komponuje się ze
smakiem pieczystego , zarówno na zimno jak i na ciepło .Doskonałe są sosy z
dodatkiem żurawiny ( Np. majonez lub chrzan ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz