Te podłużne -Białe papryczki są
o wiele delikatniejsze od pozostałych .
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 białych papryk jednakowej wielkości
½ kg mięsa drobiowego mielonego
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego
)
4 łyżki prażonej cebulki (
kupna-sucha )
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
cukier do smaku
maggi w płynie
ok. 3 szklanek wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 kostka bulionu wołowego Knorra
10 dag przecieru pomidorowego
kilka listków lubczyku ( maggi
ogrodowe )
1/3 szklanki pokrojonej natki
pietruszki
2 łyżki pokrojonej świeżej
bazylii
2 łyżki pokrojonej świeżej
melisy
2 łyżki pokrojonej świeżej mięty
Z papryki ściąć górę , usunąć
gniazda nasienne . Ryż ugotować na pół miękko ( 15 minut ) . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , zioła ( trochę odłożyć do posypania
przed podaniem ). Doprawić solą , pieprzem, cukrem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je
w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę
bulionową i przecier- zmieszać ze śmietanką i olejem i zalać papryki .Dołożyć listki lubczyku . Przykryć
naczynie i wstawić do piekarnika .Nastawić na 180 * C i dusić ok 30 -40 minut .
od chwili aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę . Przed podaniem posypać
mieszanką ziół i grubo mielonym pieprzem .
Sos można zagęścić mąką jeśli
ktoś woli . Trzeba wtedy wyjąć papryki , sos zlać do garnuszka i wlać do niego
rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąkę ( ok. 2 łyżek ) - podgrzać i
doprowadzić do zagotowania - ale moim zdaniem nie jest to potrzebne .
Proponuję podawać same w sosie
albo z podpieczonym pieczywem typu bagietka .
1 komentarz:
Pysznie muszą smakować takie ziołowe papryki :)
Prześlij komentarz