wtorek, 9 sierpnia 2011

Faszerowana papryka na ziołowo


Te podłużne -Białe papryczki są o wiele delikatniejsze od pozostałych .

Czas : 1 godzina

Składniki :

10 białych  papryk jednakowej wielkości
½ kg mięsa  drobiowego mielonego
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
4 łyżki prażonej cebulki ( kupna-sucha )
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
cukier do smaku
maggi w płynie
ok.  3 szklanek  wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 kostka bulionu wołowego Knorra
10 dag przecieru pomidorowego
kilka listków lubczyku ( maggi ogrodowe )
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii
2 łyżki pokrojonej świeżej melisy
2 łyżki pokrojonej świeżej mięty

Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ryż ugotować na pół miękko ( 15 minut ) . Wymieszać  mięso, ryż , cebulę , zioła ( trochę odłożyć do posypania przed podaniem ). Doprawić solą , pieprzem, cukrem  i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową i przecier- zmieszać ze śmietanką i olejem  i zalać papryki .Dołożyć listki lubczyku . Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika .Nastawić na 180 * C i dusić ok 30 -40 minut . od chwili aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę . Przed podaniem posypać mieszanką ziół i grubo mielonym pieprzem .
Sos można zagęścić mąką jeśli ktoś woli . Trzeba wtedy wyjąć papryki , sos zlać do garnuszka i wlać do niego rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąkę ( ok. 2 łyżek ) - podgrzać i doprowadzić do zagotowania - ale moim zdaniem nie jest to potrzebne .

Proponuję podawać same w sosie albo z podpieczonym pieczywem typu bagietka .


1 komentarz:

tu-tusia pisze...

Pysznie muszą smakować takie ziołowe papryki :)