Moim zdaniem bardziej danie
obiadowe niż śniadaniowe bo jest bardzo syte .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka
2 łyżki utartego sera żółtego
ostrego
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
2 plasterki wędzonki (
zamiennie podsmażone pieczarki , szczypiorek )
Śmietankę zmieszać z utartym
serem , posolić , popieprzyć .Na dno
kokilki do zapiekania włożyć masło. Wlać śmietankę z serem i przyprawami
.Delikatnie wbić jajka tak by żółtka się nie rozlały. Rozgrzać piekarnik. Do
głębokiego naczynia ( brytfanki ) wlać wody , wstawić kokilkę z jajkami ( wody
ma być tyle by sięgała do wysokości ¾ kokilki ).Wstawić do piekarnika .Zapiekać
ok. 7-10 minut od chwili gdy woda w brytfance zacznie się gotować .Trzeba
pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciast – gdy żółtko zaczyna się ścinać
potrawa jest gotowa .Ostrożnie wyjąć kokilkę z piekarnika .Posypać z wierzchu
dodatkami ( drobno pokrojona wędzonka, podsmażone pokrojone w plasterki
pieczarki, pokrojony szczypiorek), popieprzyć .Podawać z chrupiącym tostem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz