sobota, 13 sierpnia 2011

Salcesonowe galaretki


Jak salceson podać na imprezę ? Jak zrobić galaretki w 10 minut ? Proszę bardzo .



Czas : 15 minut
Składniki :
1 cienki salceson ( drobiowy, wieprzowy ) ok. 20 dag wagi są smaczne  różnych firm
1 ząbek czosnku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
maggi w płynie
1/4 szklanki wody
pieprz mielony
Obrać salceson z osłonki i pokroić . Zmielić ( ja rozdrabniam w Rozdrabniaczu ) . Czosnek rozetrzeć na miazgę .Natkę pietruszki pokroić . Wlać do garnuszka wodę - wsypać rozdrobniony salceson i czosnek . Zagotować by się rozkleił . Doprawić maggi i pieprzem. Wlać do miseczek lub  małych foremek na babeczki .Ostudzić i wstawić do lodówki by zastygły.
Wykorzystuję ten pomysł jak chcę zrobić małą galaretkę wieprzową , albo nie mam czasu a szykuję jakąś imprezę . Uwierzcie mi - nikt nie pozna,  że te galaretki są z salcesonu . Zero roboty - wystarczy potem ładnie podać i robimy za super gosposię .



1 komentarz:

vena7 pisze...

Uwielbiam salceson- a tu podałaś go w tak pięknej formie .Inne wcielenie pysznego mięska .Idealne na imprezę .Pozdrawiam .