Warto pamiętać o tym ,
ze wywar z gotowania np. pulpetów lub wieprzowiny na II danie nadaje sie na
zupę .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 litra wywaru po gotowaniu
wieprzowiny lub pulpetów
1 ćwiartka włoskiej
kapusty
1/2 pęczka natki
pietruszki
2 listki maggi
ogrodowego ( mam zawsze zamrożone - ale jak ktoś ma działkę to świeże są
bardziej aromatyczne )
1 marchew
3 ziemniaki
1 łyżeczka nasion kminku
1 kostka bulionu
warzywnego
Obrać marchew i
ziemniaki. Pokroić w kostkę lub plasterki ( marchew ) i ,,łódeczki ,, (
ziemniaki ) . Kapustę oczyścić i usiekać w grube paski .Włożyć warzywa do
garnka z wywarem . Dorzucić kminek, listki maggi , kostkę bulionową i połowę pokrojonej natki pietruszki .Gotować
30 minut. Doprawić zupę do smaku i posypać natką pietruszki.
Dodaję kostkę bulionową
bo wywar miałam ,, cienki ,, - po gotowaniu 2 pulpetów .Gdybym gotowała
wcześniej w tym wywarze więcej pulpetów lub mięsa użyła bym maggi do
doprawienia .
1 komentarz:
cudo! kapuśniaku ze świeżej kapusty dawno już nie jadłam...
a Pani odkryła dla mnie Amerykę - myślałam że maggi to taka gotowa przyprawa, a tu się okazuje że jest tak również nazywany lubczyk ogrodowy. No i się dowiedziałam i jestem mądrzejsza :)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Prześlij komentarz