Bardzo
mi odpowiada zestawienie smaku kapust kiszonej ( takiej delikatnie ukiszonej )
ze słodyczą mandarynek.
Czas
:5 minut
Składniki
:
30
dag kiszonej kapusty ( mało kwaśnej )
1
mała cebulka czerwona
3
słodkie mandarynki
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
pieprz
kolorowy grubo mielony
4
łyżki oleju z pestek winogron
1/2
łyżeczki miodu pomarańczowego
Odcisnąć
kapustę z soku ( jak jest za kwaśna to lekko przepłukać ).Mandarynki pokroić w
kawałki, a cebulę w piórka .Wymieszać kapustę, cebulę , mandarynki, natkę
pietruszki .Miód rozetrzeć w oleju i polać kapustę. Zamieszać. Doprawić do
smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Oczywiście
można użyć również innego delikatnego miodu - dałam pomarańczowy bo jest w tej
samej tonacji smakowej co mandarynki i zwyczajnie po prostu był w domu.
1 komentarz:
Takie połączenie jest bardzo dobre, można też spróbować z ananasem. Pozdrawiam
Prześlij komentarz