wtorek, 2 sierpnia 2011

Kapusta kiszona z mandarynką II


Bardzo mi odpowiada zestawienie smaku kapust kiszonej ( takiej delikatnie ukiszonej ) ze słodyczą mandarynek.
Czas :5 minut
Składniki :
30 dag kiszonej kapusty ( mało kwaśnej )
1 mała cebulka czerwona
3 słodkie mandarynki
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
pieprz  kolorowy grubo mielony
4 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki miodu pomarańczowego
Odcisnąć kapustę z soku ( jak jest za kwaśna to lekko przepłukać ).Mandarynki pokroić w kawałki, a cebulę w piórka .Wymieszać kapustę, cebulę , mandarynki, natkę pietruszki .Miód rozetrzeć w oleju i polać kapustę. Zamieszać. Doprawić do smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Oczywiście można użyć również innego delikatnego miodu - dałam pomarańczowy bo jest w tej samej tonacji smakowej co mandarynki i zwyczajnie po prostu był w domu.




1 komentarz:

mopswkuchni pisze...

Takie połączenie jest bardzo dobre, można też spróbować z ananasem. Pozdrawiam