czwartek, 11 sierpnia 2011

Kartoflanka na skrzydełkach


Taka prosta kartoflanka z tego co jest w domu .

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 ziemniaki ( tak ok. 30 dag )
2 duże marchewki ( ok. 20 dag )
4 skrzydełka z kurczaka
1 cebula
1 łyżka oleju słonecznikowego
½ łyżki masła
2 kapelusze grzybów suszonych
2 łyżki łuskanego solonego słonecznika
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżeczki mąki
4 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki ( 30 lub 18 % )
przyprawa do zup ( ja użyłam Bulionetkę drobiową Knorra ) – do doprawienia zupy


Obrać , umyć i pokroić w dużą kostkę ziemniaki i marchew .Włożyć do garnka , dodać skrzydełka, suszone grzyby , połowę Bulionetki ( lub odpowiednio odrobinę przyprawy typu Vegeta , Jarzynka itp. ) i zalać  wodą .Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić początkowo na suchej patelni , a gdy zmięknie dodać olej- zrumienić . Na patelnię dodać masło i słonecznik . Chwile smażyć , a potem dodać do zupy . Gotować 50 minut .Wyjąć skrzydełka i grzyby . Grzyby pokroić w paseczki .Ze skrzydełek usunąć kości , chrząstki i skórki ( jak komuś nie przeszkadzają skórki to może je zostawić ) , a czyste chude mięso i grzyby wrzucić do garnka .Rozrobić w odrobinie zimnej wody mąkę zaciągnąć nią zupę . Wlać śmietankę .Doprawić przyprawą do zupy .
Podawać posypaną koperkiem .

1 komentarz:

degustatorka pisze...

Świetna zupka :).