Taka prosta kartoflanka z tego
co jest w domu .
Czas : 1 godzina
Składniki :
4 ziemniaki ( tak ok. 30 dag )
2 duże marchewki ( ok. 20 dag )
4 skrzydełka z kurczaka
1 cebula
1 łyżka oleju słonecznikowego
½ łyżki masła
2 kapelusze grzybów suszonych
2 łyżki łuskanego solonego
słonecznika
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżeczki mąki
4 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki (
30 lub 18 % )
przyprawa do zup ( ja użyłam
Bulionetkę drobiową Knorra ) – do doprawienia zupy
Obrać , umyć i pokroić w dużą
kostkę ziemniaki i marchew .Włożyć do garnka , dodać skrzydełka, suszone grzyby
, połowę Bulionetki ( lub odpowiednio odrobinę przyprawy typu Vegeta , Jarzynka
itp. ) i zalać wodą .Cebulę pokroić w ,,
piórka „ i zeszklić początkowo na suchej patelni , a gdy zmięknie dodać olej-
zrumienić . Na patelnię dodać masło i słonecznik . Chwile smażyć , a potem
dodać do zupy . Gotować 50 minut .Wyjąć skrzydełka i grzyby . Grzyby pokroić w
paseczki .Ze skrzydełek usunąć kości , chrząstki i skórki ( jak komuś nie
przeszkadzają skórki to może je zostawić ) , a czyste chude mięso i grzyby
wrzucić do garnka .Rozrobić w odrobinie zimnej wody mąkę zaciągnąć nią zupę .
Wlać śmietankę .Doprawić przyprawą do zupy .
Podawać posypaną koperkiem .
1 komentarz:
Świetna zupka :).
Prześlij komentarz