Fascynacji
japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków
stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .
Czas
: 20 minut
Składniki
:
4
łyżki ryżu ugotowanego na bulionie z kurkumą
1
jajko
2
cienkie białe kiełbaski ( parzone )
1
pomidorek koktajlowy
2
plasterki ogórka
kilka
listków sałaty
kilka
winogron
kilka
,,nitek ' szczypiorku
kawałeczek
papryki
Ugotować
jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,,
ośmiorniczki " .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić
kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną " w ośmiorniczki. Osobno
wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki " szczypiorku i blanszować je . Do tej samej wody włożyć
jajko by się ogrzało.
Na
patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda
odparowała .
Z
gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno
pokrojony szczypiorek.
Osobno
ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki
" z białej kiełbasy i warzywa .
Cały
problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to
migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić
gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu
) .
Powiedziała
bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .
Przepis bierze udział w akcji
Happy Bento Projekt i znalazło sie na stronie Shusi & Bento
Przepis bierze udział w akcji
Happy Bento Projekt i znalazło sie na stronie Shusi & Bento
1 komentarz:
o fantastycznie!!! to pasuje do mojego bloga! nie wiedziałam o takiej akcji - Happy bento projekt!, ale mi się podoba i może wezmę w niej udział. Będę od dziś oglądać z fascynacją Pani bloga!!!
Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Prześlij komentarz