wtorek, 2 sierpnia 2011

,,O-Bunio,, na ciepło :


Fascynacji japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .
Czas : 20 minut
Składniki :
4 łyżki ryżu ugotowanego na bulionie z kurkumą
1 jajko
2 cienkie białe kiełbaski ( parzone )
1 pomidorek koktajlowy
2 plasterki ogórka
kilka listków sałaty
kilka winogron
kilka ,,nitek ' szczypiorku
kawałeczek papryki
Ugotować jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki " .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną " w ośmiorniczki. Osobno wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki " szczypiorku i  blanszować je . Do tej samej wody włożyć jajko by się ogrzało.
Na patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda odparowała .
Z gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno pokrojony szczypiorek.
Osobno ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki " z białej kiełbasy i warzywa .
Cały problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu ) .
Powiedziała bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .

Przepis bierze udział w akcji  
Happy Bento Projekt  i znalazło sie na stronie Shusi & Bento


1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

o fantastycznie!!! to pasuje do mojego bloga! nie wiedziałam o takiej akcji - Happy bento projekt!, ale mi się podoba i może wezmę w niej udział. Będę od dziś oglądać z fascynacją Pani bloga!!!

Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com