Trochę
inna ogórkowa - syta - taka na zimne dni
Czas
:1 godzina
Składniki
:
15
dag wędzonego boczku bez skóry i żeberek
1
szklanka utartych kiszonych ogórków ( ja mam zawekowany przecier ogórkowy ale
można po prostu utrzeć kiszone ogórki )
1 kiszony ogórek
1
duża marchew
1/2
pietruszki
kawałek
selera
kawałek
białej części pora
2
średnie ziemniaki
5
dag suchego makaronu muszelki ( lub
kolanka )
1
listek laurowy
2
ziela angielskie
4
łyżki kopru pokrojonego
kilka
gałązek koperku
1/2
szklanki śmietanki słodkiej
listek
maggi ogrodowego
3
szklanki wody
przyprawa
do zup ( Vegeta , Jarzynka itp.- ja daję 1 kostkę bulionu drobiowego Knorra )
Obrać
ziemniaki i warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę , marchew w talarki , por w
pół plasterki , a pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej . W garnku
ułożyć boczek , warzywa i ziemniaki. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie ,
liść maggi. Zalać wodą i gotować 30 minut . Dołożyć utarte ogórki .Wlać
śmietankę .Wyjąć boczek , pokroić w plasterki . a potem w słupki i dodać do
zupy . Doprawić do smaku maggi i przyprawą do zup . Wsypać koper .
Osobno
ugotować makaron w osolonej wodzie .Odcedzić .
Podawać dekorując na talerzach pokrojonym w
plasterki ogórkiem i gałązkami koperku i wkładając porcję makaronu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz