Kremowe puree ziemniaczane doprawione ziołami i kwiatami
jadalnymi .
Czas : 30 minut
Składniki :
5 średnich ziemniaków
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy,, Kolorowe
zioła do sałatek,,
Obrane i umyte ziemniaki zalać
osoloną wodą i ugotować do miękkości . Odcedzić . Dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków dodając masło i
śmietankę - mieszać drewnianą łyżką aż
będą puszyste . Wsypać szczyptę przyprawy
kwiatowo-ziołowej - zamieszać .Podawać gorące posypując z wierzchu odrobiną
przyprawy i dekorując świeżą bazylią , natką pietruszki lub płatkami nagietka
czy lawendą .
Taką przyprawę można samemu zrobić na świeżo . W składzie
są :płatki kwiatów nagietka , lawendy , suszona cebula , czosnek, natka pietruszki , bazylia .
1 komentarz:
Ja robię podobne, ale z mlekiem zamiast śmietany. Z koperkiem obowiązkowo!
Prześlij komentarz