wtorek, 2 sierpnia 2011

Puree pachnące łąką


Kremowe puree ziemniaczane doprawione ziołami i kwiatami jadalnymi .

Czas : 30 minut

Składniki :
5 średnich ziemniaków
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli
szczypta przyprawy,, Kolorowe zioła do sałatek,,

Obrane i umyte ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości . Odcedzić .  Dobrze  utłuc tłuczkiem do ziemniaków dodając masło i śmietankę  - mieszać drewnianą łyżką aż będą  puszyste . Wsypać szczyptę przyprawy kwiatowo-ziołowej - zamieszać .Podawać gorące posypując z wierzchu odrobiną przyprawy i dekorując świeżą bazylią , natką pietruszki lub płatkami nagietka czy lawendą .

Taką przyprawę można samemu zrobić na świeżo . W składzie są :płatki kwiatów nagietka , lawendy , suszona  cebula , czosnek, natka pietruszki , bazylia .


1 komentarz:

mopswkuchni pisze...

Ja robię podobne, ale z mlekiem zamiast śmietany. Z koperkiem obowiązkowo!