Piękne
żywe kolory - prostota wykonania - tylko robić
Składniki:
1/2
szklanki kukurydzy konserwowej
1/2
szklanki pokrojonej w drobną kostkę twardej Fety z zalewy ( użyłam Patros z
pomidorami i bazylią )
1
duży pomidor
2
łyżki pokrojonego szczypioru
3
łyżki łuskanych pestek dyni
4
łyżki oleju orzechowego ( może być oliwa lub olej z pestek winogron )
1/2
łyżeczki soku z cytryny
sól
do smaku ( dałam różową himalajską z mikroelementami ale może być zwykła )
pieprz
grubo mielony do smaku
cukier
do smaku
Na
patelni uprażyć pestki dyni ( najpierw na sucho- potem dodać 1/2 łyżeczki oleju
) . Odsączyć kukurydzę i Fetę . Pomidor
umyć , pokroić w plastry . Szczypior usiekać .Zrobić sos do sałatki z oleju ,
soku cytrynowego . Doprawić go solą ,
cukrem i pieprzem. Na talerzu ( półmisku ułożyć plastry pomidora .Posypać
kukurydza , Fetą , pestkami dyni i szczypiorem. Polać sosem. Posypać grubo
mielonym pieprzem.
Podawać
z podpieczoną bagietką , którą maczamy w sosie od sałatki .
1 komentarz:
smacznie i kolorowo:)
Prześlij komentarz