Zapiekanka
z makaronu i szpinaku- można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do
pieczonych mięs .
1/5
paczki makaronu penne ryżowego
12,5
dag ( 1/4 paczki ) mrożonego szpinaku
3
łyżki masła
sól
pieprz
mielony
szczypta
utartej gałki muszkatołowej
2
mini kostki czosnkowe Knorra
2
jajka
1/3
szklanki słodkiej śmietanki ( 30 % lub 18 % )
1/2
szklanki usiekanej dymki lub szczypiorku
bułka
tarta
Ugotować
w osolonej wodzie al dente makaron. Odcedzić .
Naczynie
do zapiekania wysmarować łyżka masła i wysypać bułką tartą .
Roztrzepać
dokładnie jajka.
Na
patelni rozgrzać masło i usmażyć szpinak
( ok 5 minut - mieszając ).Doprawić mini
kostkami czosnkowymi , pieprzem , gałką
muszkatołową - dolać śmietankę i chwilę dusić . Zdjąć z patelni i ostudzić.
Zmieszać makaron ze szpinakiem , dymką i jajkami . Doprawić solą i pieprzem .
Wyłożyć
masę do foremki do zapiekania .Rozgrzać piekarnik na 180 * C i zapiekać 45 minut.
Ostrożnie
wyjąć by zapiekanka zachowała kształt . Na wierzchu układać mięso , jajka
sadzone .Ale jak sie rozpadnie to też nic się nie stanie .
3 komentarze:
lubię tę zapiekankę i często ją robię :)też z makaronem razowym, czosnkiem, ale bez bułki tartej:) bardzo smakowicie wygląda:)
ślicznie podane danie!
Ślicznie wygląda i na pewno smakuje wybornie:-)
Prześlij komentarz