niedziela, 14 sierpnia 2011

Zielona łączka


Zapiekanka z makaronu i szpinaku- można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs .
1/5 paczki makaronu penne ryżowego
12,5 dag ( 1/4 paczki ) mrożonego  szpinaku
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 mini kostki czosnkowe Knorra
2 jajka
1/3 szklanki słodkiej śmietanki ( 30 % lub 18 % )
1/2 szklanki usiekanej dymki lub szczypiorku
bułka tarta
Ugotować w osolonej wodzie al dente makaron. Odcedzić .
Naczynie do zapiekania wysmarować łyżka masła i wysypać bułką tartą .
Roztrzepać dokładnie jajka.
Na patelni rozgrzać  masło i usmażyć szpinak ( ok 5 minut - mieszając ).Doprawić  mini kostkami czosnkowymi  , pieprzem , gałką muszkatołową - dolać śmietankę i chwilę dusić . Zdjąć z patelni i ostudzić. Zmieszać makaron ze szpinakiem , dymką i jajkami . Doprawić solą i pieprzem .
Wyłożyć masę do foremki do zapiekania .Rozgrzać piekarnik na 180 * C i zapiekać 45  minut.
Ostrożnie wyjąć by zapiekanka zachowała kształt . Na wierzchu układać mięso , jajka sadzone .Ale jak sie rozpadnie to też nic się nie stanie .


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

lubię tę zapiekankę i często ją robię :)też z makaronem razowym, czosnkiem, ale bez bułki tartej:) bardzo smakowicie wygląda:)

Szana pisze...

ślicznie podane danie!

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Ślicznie wygląda i na pewno smakuje wybornie:-)