Propozycja
na prosta zacierkę o koperkowym smaku -
do zup lub jako samodzielne danie z sosem .
Składniki
:
ok
1/2 szklanki mąki + mąka do posypania
szczypta
soli
1/2
pęczka kopru drobno pokrojonego
ok
1/6 szklanki wody
1
łyżka masła
Zagnieść
twarde ciasto z mąki , wody ,kopru , soli
podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie
rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie
zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki.
Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .
Dodawać
do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś
sosem , lub jako dodatek do II dań .
1 komentarz:
fantastyczne!!!
Moja babcia robiła pyszną zacierkę do zup, ale nigdy z koperkiem!! Muszę wypróbować.
Pozdrawiam Panią ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Prześlij komentarz