czwartek, 4 sierpnia 2011

Zielona zacierka- koperkowa


Propozycja na prosta zacierkę o koperkowym smaku  - do zup lub jako samodzielne danie z sosem .




Czas : 20 minut
Składniki :
ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania
szczypta soli
1/2 pęczka kopru drobno pokrojonego
ok 1/6 szklanki wody
1 łyżka masła

Zagnieść twarde ciasto z mąki , wody ,kopru , soli  podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę  z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .
Dodawać do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś sosem , lub jako dodatek do II dań .




1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

fantastyczne!!!
Moja babcia robiła pyszną zacierkę do zup, ale nigdy z koperkiem!! Muszę wypróbować.

Pozdrawiam Panią ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com