Akurat sezon na bakłażany .
Proste danie, w zasadzie składniki farszu mogą być bardzo różne .
Wegetariańskie i z mięsem . Jak kto lubi . Moja wersja jest mało skomplikowana
( akurat na upały , żeby nie stać długo w kuchni ).
Czas :1 godzina
Składniki :
1 bakłażan
2 cebule
25 dag mięsa mielonego ( może
być mieszane wieprzowo-wołowe, lub drobiowe )
5 łyżek płatków ryżowych
błyskawicznych
1 kostka bulionu Knorra (
drobiowy, lub cielęcy )
1 pomidor
olej słonecznikowy
½ łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku ( roztarty
jak majeranek )
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
( zamiennie maggi w płynie - 1 łyżka )
sól
4 łyżki utartego sera Chedar
Bakłażan przekroić na pół
wzdłuż . Wydrążyć środki . Posolić i zostawić na 30 minut by sól ,, wyciągnęła
,, goryczkę .Zlać sok ,a bakłażana opłukać wodą , osuszyć , posmarować olejem .
Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę .
Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową .
Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk,
oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana . Ułożyć w
natłuszczonym olejem naczyniu do
zapiekania . Piec 45-60 minut ( zależnie
od wielkości bakłażana )w piekarniku w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie
bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni .
Można dodatkowo podać sos
pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz