Mój
ulubiony makaron . Wyjątkowo dekoracyjny .A sos to prosta pychotka - zawsze mam
składniki na niego.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
25
dag makaronu Farfalle ( lubię kolorowy barwiony szpinakiem i pomidorami )
1
szklanka słodkiej śmietanki
20
dag surowego boczku bez skóry i żeberek
10
dag sera topionego kremowego( z reguły używam Gouda do smarowania )
sól
pieprz
mielony
przyprawa
,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem "
garść
pokrojonej natki pietruszki
garść
pokrojonego koperku
sok
z cytryny
15
czarnych oliwek bez pestek w zalewie
Makaron
ugotować w osolonej wodzie al dente. W czasie kiedy sie gotuje pokroić w drobną
kostkę boczek i wysmażyć na rumiano na patelni. Gdy jest gotowy zalać śmietanką
, dodać ser i ogrzewać na małym gazie aż ser sie rozpuści , śmietanka trochę
zgotuje a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku przyprawą suszone pomidory, solą
, pieprzem , sokiem z cytryny . Wsypać połowę natki i koperku . Wymieszać
.Odcedzić makaron i włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Wlać sos
i wymieszać. Zostawić na moment by makaron zaczął wchłaniać sos.
Podawać
posypany resztą zieleniny i pokrojonymi w plasterki oliwkami na świeżo .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz