Golonka robiona w trzech fazach : gotowana - macerowana i obsmażona - i na końcu pieczona w naczyniu żaroodpornym z marchewką .
Składniki :
1 średniej wielkości golonka ( teoretycznie na osobę - u mnie starczy na 2 )
1 cebula
3 duże marchewki
2 ząbki czosnku
sól
1 płaska łyżeczka pieprz mielonego
2 łyżeczki mielonej papryki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
kawałek selera
2 łyżki miodu
2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka masła
olej z pestek winogron
gałązka świeżego rozmarynu
2 listki maggi ogrodowego
50 mll Ginu ( lub Winiaku , Jałowcówki itp. )
Golonkę ( golonki ) - dobrze oczyścić ( jak trzeba to opalić skórę i oskrobać )- umyć .Ułożyć w garnku z 1 marchewką , selerem , cebulą , obranymi ząbkami czosnku , listkami maggi , listkami laurowymi , zielem angielskim i 1 płaską łyżeczką soli . Zalać wodą tak by golonka była dobrze przykryta ( ok. 1,5 litra ) .
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .Wyjąć z wywaru ,
a przecedzić . ( użyć wywar na zupę np. barszcz ukraiński )
Utrzeć 2 łyżki oleju , miód , konfiturę z czarnej porzeczki , Gin , 1 łyżeczkę soli , pieprz , paprykę .
Posmarować przyprawami golonkę .
Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny .
Wyjąć z marynaty - lekko ją obetrzeć pozostawiając marynatę .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Marchew ( i ziemniaki ) posmarować resztką marynaty .
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika .
Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).
1 komentarz:
Tylko patrząc czuję, że grzeszę:) ale i tak bym zjadła. Ze skórką :)
Prześlij komentarz