Dzięki macerowaniu w soku
cytrusów i dodaniu trawy cytrynowej halibut nabiera doskonałego smaku .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 dzwonka halibuta ( tak po 15
dag )
1 cytryna
1 pomarańcz
3 kawałki trawy cytrynowej
Szczypta cukru brzozowego
–Ksylitol
Sól
Pieprz mielony
Olej z pestek winogron ( lub
taki jaki się używa )
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
W dzwonkach halibuta zrobić
przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek
trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym
pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z sokiem pomarańczy, szczypta ksylitolu i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut
( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi
ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła
się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano
przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło.
Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.
Używam Ksylitol ( cukier
brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy
słodzik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz