piątek, 2 września 2011

Halibut cytrusowy


Dzięki macerowaniu w soku cytrusów i dodaniu trawy cytrynowej  halibut nabiera doskonałego smaku .


Czas : 1 godzina

Składniki :

2 dzwonka halibuta ( tak po 15 dag )
1 cytryna
1 pomarańcz
3 kawałki trawy cytrynowej
Szczypta cukru brzozowego –Ksylitol
Sól
Pieprz mielony
Olej z pestek winogron ( lub taki jaki się używa )
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej

W dzwonkach halibuta zrobić przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny  zmieszanym z sokiem  pomarańczy, szczypta ksylitolu  i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut ( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło. Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.

Używam Ksylitol ( cukier brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy słodzik. 

Brak komentarzy: