piątek, 2 września 2011

Kotlety rybne w sosie paprykowo-pomidorowym


Polecam gorąco smażenie kotletów rybnych na zapas . Robota jedna a potem tylko różne dodatki i wykorzystanie ( różne sosy , marynaty , w galarecie na zimno , w majonezie ).
Czas : 30 minut
2-4 sztuki kotletów rybnych
1 duży pomidor
1/2 dużej papryki ( żółta lub czerwona )
2 cebule
sól
pieprz mielony
papryka mielona
1 szklanka śmietanki
1/2 szklanki wrzącej wody
1/2 kostki bulionowej ( ja dałam rybną Knorra ale może być bulion warzywny )
1 łyżka  masła
3 łyżki oleju z pestek winogron

Usiekać drobno cebulę i zeszklić ją na oleju .

Dołożyć paprykę i pomidora krojone w kosteczkę 

.Dusić mieszając aż dobrze zmiękną . Podlać wodą z rozpuszczoną w niej połówką kostki bulionowej  i śmietanką . Dusić aż warzywa się rozgotują .

Rozetrzeć częściowo blenderem lub przetrzeć połowę przez sito ( tak by sos zagęścił się sam bez dodawania mąki ) . Doprawić do smaku solą , pieprzem , mieloną papryką . Włożyć gotowe kotlety rybne i dusić pod przykryciem , aż się podgrzeją .

Podawać z ryżem lub  ziemniakami .
Przepis na kotlety rybne jest TU

Brak komentarzy: