czwartek, 29 września 2011

Jadalne biedroneczki


Już dawno napotykałam tą dekorację na różnych stronach i bloogach . Teraz przeglądałam rosyjską stronę i znów wpadły mi w oko . Postanowiłam zrobić swoją wersję ( nie z oliwek bo te nie wszyscy lubią ) . Będą doskonałe do dekoracji półmisków dla dzieci i do Bento. 

Czas : 15 minut
Składniki :
8 pomidorków koktajlowych
2 ciemne twarde duże winogrona ( tzn. 3 kulki z grona )
kawałek gałązki pozbawionej listków od pietruszki ( bazylii czy mięty )
odrobinka masła
liście ziół do dekoracji ( mięta , bazylia , pietruszka )


Umyte i osuszone winogrona - przekroić 2 owoce na ćwiartki .

W każdym pomidorku wyciąć 1/4 tak by reszta pozostała w całości .

Winogrono które pozostało pokroić w paseczki - usunąć miąższ , a ze skórki powycinać ,, plamki ,, na biedronki .

W powycinane ćwiartki winogron powtykać kawałeczki gałązek natki pietruszki tak by wyglądały jak wąsy .

Położyć ćwiartkę winogrona w miejsca wycięte w pomidorkach .

Udekorować pomidorki ,,plamkami ,, wyciętymi ze skórki winogrona tak by przypominały biedronkę .

Z drobinek masła zrobić na ,, winogronowym pyszczku biedronki ,, oczy .

Układać na zieleninie .

Bierdoneczki podpatrzyłam TU 

4 komentarze:

Aciri pisze...

Wesołe! Bardzo mi się podobają.

Anonimowy pisze...

Są super!

pinkcake pisze...

Świetne! Ale strasznie dużo przy nich roboty;)

Unknown pisze...

pinkcake- żartujesz ? Ile to roboty przy nacięciu pomidorków , przekrojeniu winogron i pokrojeniu kawałka skówki i gałazki . W 10 minut masz całą armię ,, biedronek ,, :)