Jest wiele odmian placków
ziemniaczanych . Jedni jadają je na słodko, inni wprost przeciwnie. Ta wersja
jest zdecydowanie na pikantnie.
Czas : 1 godzina
Składniki : 1 Kg
ziemniaków
1 jajko
1 cebula
oliwa
sól
pieprz mielony
majeranek
śmietana
2 cebule
10 dag wędzonki
oliwa do smażenia
Ziemniaki obrać .Ugotować
.Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , podsmażoną na chrupko,
pokrojoną w paseczki wędzonkę , jajko, sól , Pieprz, majeranek . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść
na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły .
Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony . Podawać z kwaśną
śmietaną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz