poniedziałek, 12 września 2011

Karkówka ze słonecznym chetneyem


Zwykłe kotlety z karkówki dzięki marynacie i podaniu ich z egzotycznym smakowo chetneyem smakują inaczej . Warto czasem poeksperymentować ze smakami tradycyjnych potraw .



Składniki:  2 porcje

2 kotlety z karkówki
2 łyżki oleju słonecznikowego +3 łyżki do smażenia kotletów
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki konfitury pomarańczowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki pieprzu
1 jajko
mąka
bułka tarta
½ dużej cebuli
½ żółtej papryki
2 połówki brzoskwini z syropu
1 łyżeczka curry
¼ szklanki syropu od brzoskwiń
Opis przygotowania:  40 minut
Kotlety lekko rozklepać . Wymieszać marynatę z 1 łyżki oleju , 1 łyżki sosu sojowego , 1 łyżeczki konfitury pomarańczowej , 1 łyżeczki pieprzu , musztardy . Natrzeć nią mięso i zostawić na 20 minut . W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na niej pokrojoną drobno cebulę .Potem dodać do niej pokrojone brzoskwinie i paprykę .Podlać syropem z brzoskwiń i sosem sojowym ( 1 łyżka ). Dusić aż chetney zgęstnieje . Doprawić konfiturą pomarańczową ( 1 łyżeczka ) , pieprzem i curry .Kotlety wyjąć z marynaty .Panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano .
Podawać obłożone chetneyem .

Resztę marynaty można zmieszać z chetneyem i jeszcze chwilę dusić by był odpowiednio gęsty .

Brak komentarzy: