Zwykłe kotlety z karkówki dzięki marynacie i podaniu ich z
egzotycznym smakowo chetneyem smakują inaczej . Warto czasem poeksperymentować
ze smakami tradycyjnych potraw .
Składniki: 2 porcje
2 kotlety z karkówki
2 łyżki oleju słonecznikowego +3 łyżki do smażenia kotletów
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki konfitury pomarańczowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki pieprzu
1 jajko
mąka
bułka tarta
½ dużej cebuli
½ żółtej papryki
2 połówki brzoskwini z syropu
1 łyżeczka curry
¼ szklanki syropu od brzoskwiń
Opis przygotowania:
40 minut
Kotlety lekko rozklepać . Wymieszać marynatę z 1 łyżki oleju
, 1 łyżki sosu sojowego , 1 łyżeczki konfitury pomarańczowej , 1 łyżeczki
pieprzu , musztardy . Natrzeć nią mięso i zostawić na 20 minut . W tym czasie
na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na niej pokrojoną drobno cebulę
.Potem dodać do niej pokrojone brzoskwinie i paprykę .Podlać syropem z
brzoskwiń i sosem sojowym ( 1 łyżka ). Dusić aż chetney zgęstnieje . Doprawić
konfiturą pomarańczową ( 1 łyżeczka ) , pieprzem i curry .Kotlety wyjąć z
marynaty .Panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano
.
Podawać obłożone chetneyem .
Resztę marynaty można zmieszać z chetneyem i jeszcze chwilę
dusić by był odpowiednio gęsty .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz