Żeby nie było zawsze tak samo tym razem proponuję sznycelki z pomidorowym smaczkiem - to takie gotowanie na skróty .Tu podaję wersję od zera - ale warto rozważyć jak to będzie łatwo jeśli usmażymy sznycli na zapas i potem wsadzamy je tylko w sos .
Składniki na sznycle :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki mąki
olej z pestek winogron do smażenia
sól
przyprawa Piri-Piri - dosłownie szczypta
Składniki na sos :
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 duży pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
maggi w płynie
3 łyżki prażonej cebulki
szczypta cukru
3/4 szklanki wody
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Piersi z kurczaka
podzielić na 4 części każdą ( odłączam polędwiczki i kroję na 3 ) . Poklepać tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy by się nie porozrywały ). Doprawić solą , pieprzem i szczyptą Piri-Piri .
Jajka roztrzepać widelcem dodając 1 łyżkę wody .
Mąkę zmieszać z bułkę tartą .
Sznycelki panierować w bułce z mąką i jajkach- bułce ( panierujemy raz lub dwa jak kto lubi- ja lubię grubą panierkę ) .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano z obu stron . Zdjąć z tłuszczu.
W garnku z grubym dnem ( ja na patelni Dry Cooker ) rozgrzać masło i łyżkę oleju . Pomidora pokroić w kosteczkę tak samo natkę .Wrzucić na patelnię pomidora , prażoną cebulkę , natkę i smażyć na maśle mieszając przez kilka minut .
Dodać koncentrat . Podlać wodą .Zagotować .Doprawić cukrem i maggi . Włożyć sznycle . Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut .
Podałam z makaronem nudle ( tym bez gotowania )- zalałam go wrzątkiem wcześniej , a potem podgrzałam w sosie obok sznycli .Do tego sałata z sosem z oleju , soku z cytryny , szczypty soli i cukru .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz