Często robię różne wersje mielonych .Mam zwyczaj przygotowywać sobie porcję tych większych lub mniejszych kotlecików na zapas , a potem podaję je w różny sposób .Wystarczy zmienić sos , dodać jakieś dodatki do duszenia i już mamy zupełnie nowe danie .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
1 jajko
1 cebula
bułka tarta
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
maggi w płynie
sól
1 Mini kostka Pietruszka Knorra
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
9 dużych pieczarek
9 pomidorków koktajlowych
listki bazylii lub mięty do dekoracji
3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
Pokroić bardzo drobno i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z jajkiem , cebulą , 5 łyżkami bułki tartej , rozkruszoną mini kostką Pietruszka , majerankiem , 2 łyżkami wody . Doprawić do smaku maggi .
Uformować 9 malutkich kotlecików . Obtoczyć je w bułce tartej .
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .
Z pieczarek wykręcić ogonki . Oczyścić grzyby i smażyć na 3 łyżkach oleju na rumiano -w ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Przed podaniem posypać pieczarki odrobiną soli i pieprzu , a na patelnię wlać śmietankę i ogrzewać aż sos się zredukuje . Doprawić go do smaku maggi .
Podawać kładąc na każdą odwróconą pieczarkę kotlecik , przypinać wykałaczką . Na wierzch wykałaczki nabijać listki bazylii ( mięty , pietruszki ) , a na to pomidorek koktajlowy .
Podawać oblane sosem ze smażenia ze śmietanką w którym są ogonki z pieczarek ( dobrze jest przekroić je na 2-4 części ) .
Podaję 2-3 sztuki na porcję , a do tego ziemniaki z wody .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz