Jedna z tradycyjnych polskich
zup.
Czas : 40 minut
Składniki : 2 średnie białe kiełbaski
2 jajka ugotowane na twardo
1 marchewka
4 ziemniaki
1 biały barszcz w proszku
( taki na 1 litr
wody )
1 szklanka słodkiej
śmietanki
2 łyżki majeranku (
najlepiej takiego świeżo otartego )
4 szklanki wody
Kiełbaski powiązać w 2 cm kawałki i zalać 3
szklankami wody. Obrać ziemniaki i marchewkę .Ziemniaki pokroić w kostkę ,
marchew w plasterki i włożyć do garnka. Zagotować .Zmniejszyć płomień gazu i
gotować 20 minut . Barszcz biały
rozrobić w 1 szklance zimnej wody i wlać do wywar, wsypać majeranek . Gotować
10 minut. Zaprawić śmietanką .
Podawać wkładając do talerza (
miseczki ) ćwiartki jaj na twardo i kiełbaski. Po wierzchu posypać delikatnie
majerankiem.
Wyjaśniam ,że jeżeli ktoś woli
może gotować z własnego zakwasu .Ja po prostu nie lubię takiego robionego w
domu ( próbowałam sama robić , próbowałam u różnych osób – wszystkim smakowało
, a mnie zapach zakwasu odrzuca – nawet do pieczenia chleba nie mogę sobie
zakwasu w domu zrobić ). Trudno- muszę robić z tego z proszku.
Co ciekawe wielu z moich
znajomych też tak ma . W związku z tym nie mam jakichś specjalnych wyrzutów
sumienia . Próbowałam – a teraz robię tak jak mi smakuje i już .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz