wtorek, 6 września 2011

Omurice - wersja Buni


Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna . Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę .


Czas : 20 minut
Składniki :
1/2 szklanki gęstego gulaszu
1/2 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
3 jajka
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól
2 łyżki oleju
Wymieszać ryż z gulaszem i pietruszką . Jajka wymieszać ze śmietanką - osolić . Na patelni rozgrzać olej . Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet  na małym gazie . Kiedy już zetnie sie całkowicie wyłożyć na środek farsz . Założyć jeden bok , potem drugi . Przykryć patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz . Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać mu owalny kształt .
Udekorować .Jeść łyżką .
Można robić z gulaszem drobiowym , wieprzowym , wołowym .W oryginale był kurczak duszony z cebulą , czosnkiem , pomidorami .

Brak komentarzy: