wtorek, 6 września 2011

Farfale i sprzątanie lodówki


Makaron i sos z tego co się nazbierało w lodówce

Czas ; 30 minut

Składniki ;

½ paczki małego  makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
10 dag mięsa od szynki ( chuda wieprzowina - albo do zmielenia albo zmielonego )
10 dag wędzonki ( tłustej- dałam bamberską )
20 dag wypestkowanej dyni
4 łyżki oleju
pieprz mielony
papryka mielona
szczypta cukru
sól
5 dag sera żółtego ostrego ( dałam Chedar )
czosnek do smaku ( granulowany , świeży roztarty , mini kostka Czosnek Knorra )
1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki z bazylią
2 łyżeczki przyprawy Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
1 kostka do ziemniaków i makaronów
2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego


Mięso zmielić.

Podsmażyć na rumiano na oleju , mieszając w trakcie i rozdrabniając widelcem tak by się rozpadło .

Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę .

Dorzucić do smażącego sie mięsa i obsmażać przez 5 minut.

Usiekać zioła. 



Dosypać czosnku , przyprawy suszone pomidory , połowę bazylii i natki pietruszki do sosu  .
Dolać bulion .

Dusić pod przykryciem 45 minut ( sos powinien odparować o połowę - gdyby odparowywał szybciej uzupełnić ) .
W czasie kiedy dusi się sos - pokroić wędzonkę 

i wytopić na skwarki  . Odstawić .

Usiekać szczypior i odstawić .

W połowie duszenia sosu nastawić wodę na makaron z kostką bulionową . Wrzucić na wrzątek makaron i ugotować go al dente .

Odcedzić .Przełożyć z powrotem do garnka w którym sie gotował ( najlepiej z grubym dnem trzymającym ciepło ) .
Do sosu dołożyć  połowę utartego sera , koncentrat . Wymieszać . Doprawić do smaku .
Sos przelać do garnka z makaronem i wymieszać.

Podawać na głębokich talerzach polewając skwarkami z wędzonki i posypując resztą sera i ziół .

1 komentarz:

vena7 pisze...

smakowite-uwielbiam ten makaron..