piątek, 30 września 2011

Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem


Przepis podchwyciłam w czasie wieczornych pogaduszek między sąsiadkami na balkonie. Prawdę mówiąc miałam lekkie opory. Ale wypróbowałam . Jest fajny.




 Czas : 1 godzina

Składniki
1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2 kg porcji rosołowej
3 średniej wielkości buraki
2 kiszone ogórki
1  duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
4 ziemniaki
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 cebule
2 kostki bulionowe drobiowe
pieprz mielony
majeranek
barszcz czerwony w proszku do doprawienia
3 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
6 szklanek wody

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki , cebulę i por w pół plasterki .Pokroić 2 buraczki w cienkie słupki , a 1 utrzeć na tarce jarzynowej . Przełożyć do garnka porcję rosołową , ziemniaki, marchew, buraczki , cebulę , por i pietruszkę i seler .Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe .Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję rosołową  , seler i pietruszkę . Obrać mięso ( odrzucić skórki i kości ) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki . Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku, mielonym pieprzem , majerankiem .Dodać śmietankę . Podawać posypane natka pietruszki .



Przepis doskonale się sprawdza gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane , utarte buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba , że komuś tak posmakuje , że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn. rosół , buraczki ).Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w surówkach , a i w tej zupie moim zdaniem również .


Dawno temu już wstawiałam ten przepis na kilku stronach - trochę go poprawiłam - wydaje mi się ,że na lepsze .


Brak komentarzy: