Przepis podchwyciłam w czasie
wieczornych pogaduszek między sąsiadkami na balkonie. Prawdę mówiąc miałam
lekkie opory. Ale wypróbowałam . Jest fajny.
Czas : 1 godzina
Składniki
1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2
kg porcji rosołowej
3 średniej wielkości buraki
2 kiszone ogórki
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
4 ziemniaki
2 łyżki usiekanej natki
pietruszki
2 cebule
2 kostki bulionowe drobiowe
pieprz mielony
majeranek
barszcz czerwony w proszku do doprawienia
3 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
6 szklanek wody
Ziemniaki pokroić w kostkę,
marchewkę w plasterki , cebulę i por w pół plasterki .Pokroić 2 buraczki w
cienkie słupki , a 1 utrzeć na tarce jarzynowej . Przełożyć do garnka porcję
rosołową , ziemniaki, marchew, buraczki , cebulę , por i pietruszkę i seler
.Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe .Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję
rosołową , seler i pietruszkę . Obrać
mięso ( odrzucić skórki i kości ) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce
jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki . Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami
zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku,
mielonym pieprzem , majerankiem .Dodać śmietankę . Podawać posypane natka
pietruszki .
Przepis doskonale się sprawdza
gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane , utarte
buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba , że komuś tak
posmakuje , że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn. rosół ,
buraczki ).Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w
surówkach , a i w tej zupie moim zdaniem również .
Dawno temu już wstawiałam ten
przepis na kilku stronach - trochę go poprawiłam - wydaje mi się ,że na lepsze
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz