Dodatek do II dań . Wg mnie
doskonale pasuj do drobiu .
Czas : 30-45 minut + ,, leżakowanie ,, ryżu .
Składniki :
20 dag ryżu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 szklanka soku z pomarańczy
1 łyżeczka kurkumy
2-4 szklanek bulionu drobiowego
miąższ z 1 pomarańczy
W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej z masłem . Wsypać ryż i obsmażać go 5 minut mieszając . Wlać sok i 2
szklanki bulionu .Dodać kurkumę i
rozdrobniony miąższ z pomarańczy. Gotować podlewając resztą bulionu ( gdy ten
co był w garnku zostanie już wchłonięty – tak jak przy risotto ) aż ryż będzie miękki ( a całość płynu wchłonięta . Zawinąć przykryty pokrywką garnek w koc i trzymać tak zawinięty przez 1
godzinę ( można wsadzić zawinięty garnek
starą metodą między poduszki). Podawać
uformowany w kopczyk udekorowany kawałkami pomarańczy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz