niedziela, 11 września 2011

Ryż pomarańczowy


Dodatek do II dań . Wg mnie doskonale pasuj do drobiu .


 Czas : 30-45 minut + ,, leżakowanie ,, ryżu .

Składniki :

20 dag ryżu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 szklanka soku z pomarańczy
1 łyżeczka kurkumy
2-4 szklanek bulionu drobiowego
miąższ z 1 pomarańczy

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem . Wsypać ryż i obsmażać go 5 minut mieszając . Wlać sok i 2 szklanki  bulionu .Dodać kurkumę i rozdrobniony miąższ z pomarańczy. Gotować podlewając resztą bulionu ( gdy ten co był w garnku zostanie już wchłonięty – tak jak przy risotto ) aż ryż  będzie miękki ( a całość płynu wchłonięta  . Zawinąć przykryty pokrywką  garnek w koc i trzymać tak zawinięty przez 1 godzinę ( można wsadzić zawinięty  garnek starą  metodą między poduszki). Podawać uformowany w kopczyk udekorowany kawałkami pomarańczy .

Brak komentarzy: