Summer pudding .
Fantastyczny ! Gorąco polecam .
Mało skomplikowany , a bardzo smaczny .
Czas :30 minut + 3 godziny na
zastygnięcie
Składniki :1/2 kg mieszanki owocowej ( może być mrożonka – truskawki ,
wiśnie ,
porzeczki czarne i
czerwone , maliny , jeżyny itp. )
1 galaretka owocowa na ½
litra wody
½ szklanki cukru
¼ szklanki wody
10 kromek chleba tostowego
bita śmietana do dekoracji
Owoce zasypać cukrem i postawić
na gazie .Podlać wodą . Wsypać galaretkę .Rozpuścić . Z chleba odkroić skórki .
Foremkę wyłożyć folią spożywczą tak by spory kawałek wystawał po bokach . Chleb
maczać w galaretce tak by nią nasiąkał i wyłożyć nim foremkę ( 1 kromka na dno
, 6 po bokach ). Pozostałe 3 kromki namoczyć w galaretce ( chleb ściągnie
prawie cały płyn ) i odłożyć na bok . Do foremki wrzucić owoce z reszta płyny .
Przykryć odłożonym chlebem zawijając jednocześnie kromki które wystawały z
boków. Zawinąć boki folii tak by zakryła
pudding. Na wierzch położyć odwrócony dnem do góry talerzyk i obciążyć go czymś
. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Wyjąć zdjąć delikatnie folię. Wyłożyć na
paterę obracając jak babkę . Udekorować bitą śmietaną . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz