czwartek, 1 września 2011

Śliwkowo- kluseczkowy mariaż



Śliwki to owoc jesieni . Powidła , knedle ze śliwkami , zupka śliwkowa - kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.




Czas : 30 minut

Składniki :
25 dag sera śmietankowego
1 jajko
1  szklanka  mąki + do podsypania
szczypta soli
kilka śliwek ( węgierki, renklody )
1/2 słoika powideł śliwkowych ( ok bo zależy jakie powidła - trzeba spróbować )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
1  herbata śliwkowa
cynamon
cukier cynamonowy gruby do deserów w tzw. młynku


Ser biały utrzeć na miałko . Wymieszać ser z mąką ( ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera ), jajkiem , szczyptą soli  . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .
W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę .Przecedzić .W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę , zamieszać . Włożyć powidła . Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku cynamonem .
Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki .
Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami , posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania .

Brak komentarzy: