Śliwki to owoc jesieni .
Powidła , knedle ze śliwkami , zupka śliwkowa - kuszą smakami. Dziś przyszła
pora na leniwe ze śliwkami.
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag sera śmietankowego
1 jajko
1 szklanka mąki + do podsypania
szczypta soli
kilka śliwek ( węgierki, renklody
)
1/2 słoika powideł śliwkowych (
ok bo zależy jakie powidła - trzeba spróbować )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
1 herbata śliwkowa
cynamon
cukier cynamonowy gruby do deserów
w tzw. młynku
Ser biały utrzeć na miałko . Wymieszać ser z mąką (
ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera ), jajkiem , szczyptą
soli . Zagnieść ciasto jak na kopytka,
Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na
osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .
W trakcie kiedy gotuje się woda
na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę .Przecedzić .W rondelku rozpuścić masło ,
wsypać mąkę , zamieszać . Włożyć powidła . Rozprowadzić wywarem herbacianym
zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku cynamonem .
Śliwki pozbawić pestek i
pokroić na kawałki .
Odcedzone kluski podawać
posypane pokrojonymi śliwkami , posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym
do polewania .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz